5 tipp a weboldalkészítéshez kezdő vállalkozóknak

Kezdőlap Blogbejegyzés

5 tipp a weboldalkészítéshez kezdő vállalkozóknak

Kezdő vállalkozások esetén gyakran előfordul, hogy a weboldalkészítés nincs a prioritási lista élén, hiszen a közösségi média felületeken, szóbeszéd útján is megtalálnak, nincs szükség tudatos online jelenlétre. Egy ideig. Azonban ahhoz, hogy a vállalkozás fejlődni tudjon, előbb-utóbb szükség van egy működőképes, a márkát képviselni tudó platformra.

Mi legyen az első lépés?

Ha már eldöntötted, hogy szeretnél egy weboldalt, belekezdtél egy kutatásba, valószínűleg sok információval találkozhattál, amik összeadódva nem biztos, hogy segítenek. Éppen ezért összeszedtem az 5 legfontosabb pontot, amit át kell gondolnod, még a weboldalkészítés előtt.

1. Kommunikációs stratégia

Mielőtt belevágnál a weboldalkészítésbe, gondold át alaposan, mit szeretnél kommunikálni. A weboldalad egy statikus, praktikus információkat megjelenítő felület legyen, interaktív, formokkal és kérdőívekkel feltöltött platform, vagy épp magas szakmaiságot bemutató, bloggal rendelkező oldal?

Akármelyiket is választod, fontos, hogy meg tudd fogalmazni, mert így előre megtervezheted, milyen aloldalakra lesz szükséged, és azokat milyen időközönként szeretnéd frissíteni.

2. Struktúra

Ha már tudod, nagyjából milyen aloldalakat szeretnél és mennyit, érdemes megtervezned, hogyan épüljön fel az oldal, az aloldalak hogyan kapcsolódjanak össze. Lehet, hogy eredetileg csak egy kezdőoldalt, egy szolgáltatásokat bemutató és egy kapcsolat oldalt terveztél, de ha van olyan szolgáltatásod, amit külön hirdetni is szeretnél, annak érdemes egy saját, egyedi landing oldalt (ahová a hirdetésekből érkeznek a felhasználók) készíteni.

Ebben egy szakember -mint például Mi- könnyen segíthet neked, hiszen az elképzeléseid alapján valószínűleg azonnal tudja, mire van szükséged és azt hogyan lehet megvalósítani.

3. Inspiráció

Általában kétféle ügyféllel találkozunk, az egyik pontosan tudja milyen honlapot szeretne, a másik pedig egyáltalán nem tudja, mindkét ügyféltípusnak készítettünk számtalan honlapot.

A weboldal egy kreatív eszköz, amivel megmutathatod, mi a márkád, mi a célja, milyen üzenete van. Éppen ezért nehéz lehet egy konkrét irányban elindulni, hiszen lehet, hogy leteszed egy design mellett a voksod, de másnap találsz egy oldalt, ami máris sokkal jobban tetszik.

A tanácsom: gyűjts össze 4-5 olyan oldalt, ami valamiért tetszik, mutasd meg a webdesignerednek, és hagyd, hogy kialakítsa ezek alapján a vállalkozásod egyedi weboldalát. Szakemberként én is rengeteg inspirációval találkoztam már, de egy vállalkozás számára a legfontosabb mindig az egyediség és az önazonosság, amit sokszor külső szemlélőként könnyebb létrehozni.

4. UI/UX – a felhasználók a középpontban

A UI (User Interface – Felhasználói felület) azt a megjelenést jelenti, amivel a felhasználó találkozik az oldaladon. Egységes, letisztult arculat, elegendő tér (nincs telezsúfolva az oldal sok szöveggel és plusz képekkel), összehangoltak a színek, formák, méretek.

A UX (User Experience – Felhasználói élmény) pedig azt a benyomást jelenti, amit az oldalad a látogatóban kelt. Oda érkezett-e, ahova szeretett volna, gyorsan és könnyen megtalálja-e, ami fontos neki, vezeti-e a szemét az oldal, a design.

Amikor a weboldaladat tervezed, azt a célközönségednek teszed! A fő szempont, hogy azok, akik a termékedet, szolgáltatásodat keresik, megtalálják, amire szükségük van, és közben kellemes élményként maradjon meg bennük az oldaladon tett látogatás.

5. Funkcionalitás és háttérmunkák

Ahhoz, hogy egy weboldal gyorsan, egyszerűen és hatékonyan működjön, stabil háttérre van szükség. Fontos a megfelelő méretű fájlok feltöltése, a rendszeres karbantartás, frissítések kezelése, az oldalak átjárhatósága. 

Ügyfeleink 98%-ban a weboldal készítés mellé kérik tőlünk egyedi karbantartási szolgáltatásunkat is. A 0/24 órás karbantartás mind tartalomra mind technikai részekre kiterjed, így például a rendszer frissítésekre is. Szervereinkről napi biztonsági mentés készül. 

Számos ügyfelünk keresett már meg kész weboldallal, ha átalakításra vagy néhány utómunkára volt szüksége. Ha már a tervezésnél is segítségre lenne szükséged vagy a karbantartást bíznád szakemberre, keress minket bizalommal!

KAPCSOLATFELVÉTEL

1111